Εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις στις συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ορθοδοντική θεραπεία

Dr. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΪΜΑ, MSc, MOrth (2)

Q&A

Η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό

Γιατί επισκέπτομαι τον Ορθοδοντικό;

Κατά το πρώτο σας ραντεβού, η Ορθοδοντικός θα εκτιμήσει την θέση των νεογιλών ή/και των μόνιμων δοντιών σας και θα σας συμβουλέψει σχετικά με το εάν θα επωφεληθείτε  από την Ορθοδοντική θεραπεία.

Τι είναι η Ορθοδοντική θεραπεία;

Η Ορθοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση κινητών μηχανημάτων ή/και σταθερών brackets (σιδεράκια). Κάποιες φορές προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να ισιώσουν τα δόντια η Ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τις εξαγωγές κάποιων δοντιών. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γιατί χρειάζομαι Ορθοδοντική θεραπεία;

Υπάρχουν 3 κύριοι λόγοι που μπορεί να χρειάζεστε Ορθοδοντική θεραπεία:

  1. Για να βελτιώσετε την εμφάνιση σας και να ισιώσετε τα δόντια σας.
  2. Για να βελτιώσετε βασικές λειτουργίες του στόματος σας, όπως για παράδειγμα τη μάσηση.
  3. Για να βελτιώσετε την υγεία των δοντιών και των ούλων σας.
Τι θα συμβεί κατά την πρώτη μου επίσκεψη;

Η Ορθοδοντικός θα εξετάσει το στόμα και τα δόντια σας. Φωτογραφίες του στόματός σας ή/και κάποια πρώτα αποτυπώματα είναι πιθανόν να ληφθούν. Ακόμη, είναι πιθανό να ζητηθεί ένας ακτινογραφικός έλεγχος. Όλα τα παραπάνω θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αποφασιστεί το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για εσάς.

Τι θα συμβεί εάν είμαι έτοιμος να ξεκινήσω την Ορθοδοντική θεραπεία;

Η Ορθοδοντικός θα σας εξηγήσει σε απλή και κατανοητή γλώσσα τα εξής:

  1. Τα διάφορα σχέδια θεραπείας που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημά σας, καθώς και ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για εσάς (ή το παιδί σας)
  2. Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε θεραπείας
  3. Τη διάρκεια της θεραπείας
  4. Τι θα πρέπει να κάνετε εσείς από τη μεριά σας ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Επίσης, σε αυτό το στάδιο, η Ορθοδοντικός θα σας λύσει και οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε σχετικά με τη θεραπεία σας.

Q&A

Σιδεράκια

Είναι επώδυνα?

Υπάρχει περίπτωση κάθε φορά που τα σιδεράκια ρυθμίζονται να είναι ενοχλητικό για 3- 5 μέρες. Εάν τα σιδεράκια ενοχλούν τα χείλη και τα μάγουλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό κερί που θα σας δώσει ο ορθοδοντικός. Η γιατρός μπορεί να σας δώσει περαιτέρω συμβουλές

Μπορώ να βγάλω τα σιδεράκια?

Τα σιδεράκια που φοράτε είναι ενσωματωμένα στα δόντια σας για όλο το διάστημα της θεραπείας σας. Δεν είναι σωστό να προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε καθώς υπάρχει η πιθανότητα να κάνετε ζημιά στα δόντια σας και η θεραπεία σας δεν θα είναι αποδοτική.

Μόνο στην περίπτωση που φοράτε κάποιο κινητό μηχάνημα μπορείτε να το αφαιρείτε κατά διαστήματα για να το καθαρίζετε.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία?

Συνήθως η διάρκεια είναι από 12 έως 30 μήνες αλλά αυτό εξαρτάται και από το μέγεθος του προβλήματος σας. Χαμένα ραντεβού ή επαναλαμβανόμενες ζημιές στα σιδεράκια θα επιμηκύνουν το συνολικό χρόνο θεραπείας.

Πόσο συχνά θα επισκέπτομαι τον ορθοδοντικό?

Συνήθως η γιατρός θα πρέπει να σας βλέπει κάθε πέντε έως οκτώ εβδομάδες κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Θα πρέπει κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας μου να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο μου?

Ναι είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας για να γίνεται έλεγχος των δοντιών για τυχόν τερηδόνες καθώς και για καθαρισμό των δοντιών.

Τι πρέπει να κάνω εάν σπάσουν τα σιδεράκια?

Καλέστε για ένα ραντεβού όσο το δυνατόν συντομότερα. Μην περιμένετε μέχρι το επόμενο σας ραντεβού καθώς το σπάσιμο μπορεί να επιβραδύνει την συνολική διάρκεια της θεραπείας ή μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στα δόντια σας.

Q&A

Στοματική υγιεινή

Πως πρέπει να πλένω τα δόντια μου?

Η ορθοδοντικός θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για το πως να πλένετε τα δόντια σας κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Είναι σημαντικό να πλένετε σωστά τα δόντια σας για τουλάχιστον 2 λεπτά, 2 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε μια φθοριούχα οδοντόπαστα. Το βούρτσισμα μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο όταν έχετε τα σιδεράκια, γι’ αυτό πάρτε το χρόνο σας. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε ανάμεσα στα σιδεράκια και στα δόντια. Ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθημερινά σε διαφορετικές περιόδους της ημέρας μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας. Αποφύγετε να τρώτε για 20 λεπτά μετά την χρήση του διαλύματος.

Q&A

Ορθοδοντική και διατροφή

Μπορώ να τρώω κανονικά και τι πρέπει να προσέχω?

Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας μπορείτε να τρώτε κανονικά. Όμως προκειμένου η ορθοδοντική σας θεραπεία να δουλέψει σωστά και στο μικρότερο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό ότι πρέπει να φροντίζετε τα δόντια σας και τα σιδεράκια.

Με σκοπό να αποφύγουμε κάποια ζημιά θα πρέπει:

  • Να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, τα σνακς, ανθρακούχα ποτά και μεγάλες ποσότητες φρουτοχυμών ανάμεσα στα γεύματα και πριν τον ύπνο.
  • Αποφεύγουμε κολλώδεις τροφές όπως καραμέλες και τσίχλες.
  • Σκληρές τροφές όπως μήλα, καρότα κτλ. είναι καλό να τεμαχίζονται πρώτα.